--

В Русия, подобно на България, институциите бранят църквата от критици и анти-COVID правила

Руски съд глоби журналист заради изразен упрек към православни свещенослужения, че разпространяват коронавируса. На 11 ноември съд във Волжската федерална област осъди Александр Пичугин заради сатиричен пост през април 2020 г., в който сравнил енориашко православно събрание с „планирана акция за заразяване на хора със смъртоносна болест“, визирайки пандемията от COVID-19.

Пичугин е известен в Нижни Новгород като главен редактор на портала „Репортер-НН“, учредител и генерален директор на изданието “Открит Нижний”. Но публикацията, за която е осъден, направил на 12 април от личния си профил в Telegram, в който има около 1300 последователи. В нея авторът критикувал православната църква за нарушаване на указ на областния губернатор за ограничаване на COVID-19.

За целта Пичугин измислил ироничен примерен текст за съобщение от руската Федерална служба за сигурност, с каквото според него тя би следвало да реагира. Съобщението определя богослуженията за Цветница като „планирана дейност … с цел заразяване на хора със смъртоносна болест“. В ироничния текст потенциално заразените хора били определени като „самоубийци“.

Прокуратурата поискала за това две години и половина затвор. Пичугин обяснява, че постът, заради който е осъден, отразява негодуванието му от неспазването на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса от страна на Руската православна църква. Направил публикацията след като губернаторът на област Нижни Новгород изрочно помолил него и други блогъри да използват влиянието си, за да насърчат хората да спазват мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

На 11 ноември Градският съд в Богородск осъди Пичугин, като наложи глоба от 300 000 рубли (3920 долара), съобщи RFE/RL. Защитата коментира, че решението ще бъде обжалвано, а руските власти трябва да спрат да тормозят и да водят съдебни действия заради сатира. Искането подкрепи и международният Комитет за защита на журналистите (CPJ).

„Не съм противник на религията, но смятам някои управленчески решения на ръководството на РПЦ за погрешни“, коментира Александр Пичугин за Евромегдан.

Случаят съдържа очевидни парадокси. Първо, Пичугин бил обвинен в публично разпространение на умишлено фалшива информация, която представлявала заплаха за живота и безопасността на гражданите. Обвинението е по силата на извънредните мерки, обосновани от необходимостта за борба с коронавируса. На практика то прави тъкмо обратното: репресира журналист, който изобличава нарушение на тези мерки. Второ, обвинението не е срещу професионални публикации на Пичугин в качеството му на журналист, а за личен пост в социална мрежа.

Възможно обяснение за “вниманието” на властите е намесването на службите за сигурност в избрания от автора стилистичен похват – макар и напълно добронамерено в случая. Но наказателното преследване на Пичугин далеч не е изолиран случай в Русия. Още на 3 април страната бе посочена от комисарката на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович като една от страните, които се възползват от пандемията, за да ограничават свободата на медиите. Сред споменатите страни бяха също Унгария, Румъния, Азербайджан и Армения. Симптоматично според Миятович е използването на борбата с дезинформацията като предлог за преследване на критични гласове – точно както в случая с Пичугин.

Челен опит за България

Случилото се резонира силно в България. За разлика от съседна Гърция например, тук уж проевропейските управляващи следват по-скоро кремълския челен опит за поставяне на православната църква над законите. По време на действието на извънредни противоепидемиологични мерки през пролетта на 2020 г. високопоставени архиереи отказаха да отменят масовите богослужения за Цветница и Великден.

В края на март Ловчанският митрополит Гавриил заяви пред БНР, че коронавирусът не можел да попречи на богослужебния живот, тъй като заразяване можело да стане само ако вярата на човек е слаба. Затова и според него практикуваното в православните църкви причастяване на вярващите с обща лъжичка нямало как да доведе до разпространение на заразата. Твърдението противоречи изцяло на научния консенсус относно разпространението на COVID-19, на който се основават предприетите от държавата мерки.

--

„При извършване на Светото тайнство Причащение миряните да пристъпват благоговейно към св. Чаша с кръстообразно сложени на гърдите ръце и с искрено разкаяние в душите“, съветва сайтът на БПЦ. И предупреждава, че „Причащение не всякога е спасително“ и само по себе си не може магически да спаси вярващите без никакви усилия от тяхна страна. Снимка: http://dobrotoliubie.blogspot.com/

Пред медиите по същото време премиерът Бойко Борисов отказа да наложи прилагането на извънредните мерки спрямо БПЦ, а Главният прокурор Иван Гешев заяви, че се възприема като “инструмент в ръцете на Господ”. На 10 април подопечната му институция повдигна обвинение за всяване на паника относно COVID-19 срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова.

Прегрешението на Сербезова според прокуратурата било, че в интервюта пред БНТ и БНР предупредила за риск от недостиг на лекарства в хода на пандемията. Съдът в София прекрати делото през септември поради неясно обвинение и процедурни нарушения, но на 28 октомври прокуратурата го внесе отново. Междувременно в условията на ескалираща пандемия БНТ, БТВ и други медии съобщиха за задълбочаваща се липса на медикаменти, използвани за лечение на COVID-19.

Също през април Бългapия запази нeпpecтижнoтo 111-тo мяcтo в cвeта в световния индекс за медийна свобода на „Peпopтepи бeз гpaници“, което заема от 3 години. Страната е трайно нa дънoтo в Европа, в една и съща категория с Pycия, Typция и Бeлapyc.

Повече по темата

Русия

Свободно слово

Религия

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“

Материалът Правосъдие или православие е публикуван за пръв път на ЕвроМегдан.

Моля, оценете

Павел Антонов

Коментарите са затворени.