-------------2013---gary-hayes--flickr

Високите температури през последните рекордно горещи години ще бъдат нормата до 2040 година, а Австралия първа ще усети жегата. Австралийски учени предупредиха, че най-горещите години, откакто се води статистика – 2015 и 2016 г., може да се превърнат в норма още през 2025 г., ако хората продължат да изгарят все повече и повече изкопаеми горива.

Дори ако хората намалят емисиите на парникови газове, тези високи глобални температури ще бъдат нормални до 2040 г. Ако хората не са направили това до 2035 г., е възможно Австралия да изпитва сегашните рекордни температури почти всяка година.
В друго проучване австралийски учени предупреждават, че екстремно високите температури и горските пожари са все по-чести и с напредване на времето ще стават все по-екстремни.

Най-горещите години

Миналата година беше най-горещата, която някога е отчитана. Най-горещата година в Австралия беше 2013 г. Софи Луис от Австралийския национален университет и колегите й пишат в брошурата на Американското метеорологично общество, че според изчисленията им, новите и все по-високи средни глобални температури са „гарантирани“ от настоящата човешка дейност. Но ако сега се вземат строги мерки, все пак може да се намалят най-силните вреди в определени региони на планетата.

„Ако продължим с емисиите както досега, екстремните сезони неизбежно ще се превърнат в нормата след десетилетия, а Австралия първа ще изпита промяната“, казва д-р Луис.

„Това означава, че рекордно горещото лято през 2013 г. в Австралия – когато температурите достигнаха почти 50 градуса в части на страната, а горски пожари бушуваха из Сините планини през октомври, отразявайки се на здравето ни и на инфраструктурата, и лятото беше толкова горещо, че започнаха да го наричат „гневното лято“ – до 2035 г. може да се окаже просто поредният обикновен летен сезон.“

Австралия първа ще изпита промяната

Ако пък хората по целия свят решат драстично да намалят вредните емисии, тогава тази „нова норма“ може да се отложи за след края на века.

Но това не означава, че животът ще е лесен за австралийците по-късно през този век: климатичните промени вече са започнали да влияят на най-големия остров на света. Те са причината за катастрофалните наводнения през 2010 г., те са нанесли най-големите щети на Големия бариерен риф и още опасни бури може да се образуват с повишаването на температурите. Промените в климата може да направят живота по-труден за най-традиционния двуутробен бозайник в Австралия – коалата, а по-високите температури вече са нанесли щети на австралийската икономика.

Горещини и горски пожари

В специален брой на списание Climatic Change Сет Уестра от Университета Аделаида казва, че опасностите, свързани с температурите, което в Австралия означава горещини и горски пожари,  със сигурност ще станат по-екстремни. Горещините са виновни за над половината смъртни случаи, причинени от природни бедствия в Австралия. Пожарите през последното десетилетие са изпепелили един милион хектара, взели са над 200 жертви и са изгорили 4000 домове. Циклоните може да станат по-редки, но пък по-силни. Прогнозата за наводнения е несигурна.

„Ясно е, че тези опасности са взаимосвързани. Сушата кара земната повърхност да изсъхне, което пък може да доведе до повишен риск от горещини и горски пожари, но и да понижи риска от наводнения“, казва д-р Уестра.

 

Текстът е публикуван на 20 ноември 2016г. в Climate News Network, партньор на BlueLink.net

Превод: Калина Момчева / Група за активни преводи

Моля, оценете

Пламен Пеев

Коментарите са затворени.