----------------

----------------

Военен министър, който отказва въоръжена конфронтация и търси диалог и дипломация би бил мечта за всеки пацифист! Смятам се за такъв, и съм категоричен противник на всякакви насилствени действия. Освен когато вече са започнали срещу мен и трябва да се бия за да оцелея! Точно такъв е моментът за демократична Европа, а България е част от нея.

С визията си за система на международните отношения, която да генерира мир, стабилност и просперитет, Стефан Янев печелеше симпатии. Докато нямаше война! Докато имаше макар и минимална надежда всичко да се размине с дрънкане на оръжие и шегички, как Байдън не бил в час…

Обаче откакто Путин нападна, войната стана факт. Не само срещу Украйна. Срещу целия демократичен свят, към който принадлежим. И най-вече – срещу обединена Европа, от която сме част. Янев го разбра. Той написа на 24.02.2022: „Военната интервенция от страна на Руската Федерация в Украйна е абсолютно неприемлива. Действията на руските власти не само продължават линията на грубо погазване на международното право, но имат потенциал да доведат до катастрофални хуманитарни последици и загуба на много човешки животи. Подобна агресия е недопустима.“

Тези му безупречни думи, впрочем, предизвикаха мътна вълна от обвинения в предателство от многобройните следовници на путинската пропаганда у нас. Но той не спря до там. Продължи как трябвало да се търсят решения за прецизиране на международните механизми, но „по пътя на диалога и дипломацията, а не по пътя на войната“. Късно!

Войната вече се случва – по налудничава прищявка на един напълно загубил връзка със здравия разум и човешка логика антидемократичен режим. Като опит да се отклони кръвнишкото му внимание от България тълкувам опита на Янев за разясняване на официалната руска лексика. Аз също изпитвам ужас, признавам, къде може да удари утре истеричният кремълски самодържец.

Но последващия опит на Янев да го умилостивява беше абсолютно неприемлив. Освен напълно пораженческо, вчерашното му изявление, че България нямала нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция, прозвуча като отказ от европейската принадлежност на страната ни. Как няма да демонстрираме проевропейска позиция, ние сме Европа! И ударът на Путин по Украйна е срещу нас. В тази ситуация националният интерес се свежда до самоотбрана. И точно министърът на отбраната трябва да разбира и артикулира това.

Все пак се надявам оставката му да не разклати сегашното управление. България има огромен шанс че то е проевропейско. Иначе министър на отбраната отново може да стане авторът на следните думи: „Европа е неадекватна – 21 години възпитава джендъри, докато Путин възпитава войници ------“. Така говорят истинските врагове на европейската ценностна система.

Материалът Отбраната и министъра е публикуван за пръв път на ЕвроМегдан.

Моля, оценете

Павел Антонов

Коментарите са затворени.