---

С Орбановите камъни по неговата глава.

Представяне на опозицията като кукла на конци на някакъв уж заплашителен външен враг е отколешна тактика на Виктор Орбан и неговата партия FIDESZ. В миналото използваха за плашило Джордж Сорос, а през последните месеци карикатуризираха лидера на опозицията Марки-Зай Петер като „Мини Фери“ – лилипут марионетка на някогашния ляв премиер Ференц Гюрчани. Това работеше безотказно, докато Владимир Путин не нападна Украйна.

Инвазията пробуди спомените на унгарците от 1956, когато съветски танкове газеха тях и техните родители.

Инвазията пробуди спомените на унгарците от 1956, когато съветски танкове газеха тях и техните родители. Паметта за този мрачен момент се пази и чества тук – не само от все още живите му свидетели, но и от следите от куршуми по старите фасади на Будапеща. Фалшивите заплахи, старателно фабрикувани от сегашния режим, внезапно загубиха контраст пред лицето на реалния и добре познат за унгарците ужас от врага на изток.

Изведнъж стана трудно да се представят дълготодишното сближаване на Орбан с Кремъл и атаките му по европейското единство като отстояване на националния интерес. За обратното говори и преместването на паметника на мъченика от 1956 и тогавашен министър-председател Имре Наги от мястото му пред парламента.

Стана трудно да се представят дълготодишното сближаване на Орбан с Кремъл и атаките му по европейското единство като отстояване на националния интерес.

И докато Орбан се опитва да намали щетите, само дни преди изборите, опозицията естествено се възползва от собствената му негативна кампания, като просто смени героите в нея . Така се появи този колаж на Мини Путин, най-преданият послушник на кремълския господар. Да видим дали унгарците ще намерят сили да избавят себе си и Европа от него на 3 април.

Материалът Мини Путин от Будапеща е публикуван за пръв път на ЕвроМегдан.

Моля, оценете

Павел Антонов

Коментарите са затворени.