-------

Инвестициите във въглища и ядрената енергетика няма да се считат за „зелени“ от ЕС. За това се споразумяха на 05.12.2019 г. преговарящите по таксономията за зелено финансиране на съюза, която ще определи към кои сектори да бъдат насочвани за в бъдеще инвестициите в екологично чисти технологии. В дефинирането й участваха представители на страните-членки и евродепутати. Споразумението трябва да бъде официално одобрено от държавите-членки на ЕС и Европейския парламент.

Според предложения миналата година от Еврокомисията нов регламент, таксономията ще предостави на инвеститорите „обща дефиниция кое е зелено и кое не“. Целта е да се насочи повече капитал към бизнес практики, които действително опазват природата, и да се предотврати т.нар. “екологично измиване на ръцете“ – прийом, чрез който индустрията въвежда фасадни псевдо-зелени мерки за заблуждение на общественото мнение и регулаторите, докато продължава да печели по досегашния, увреждащ природата и здравето на хората начин.

Постигнатата сделка създава три категории за устойчиви инвестиции: „зелени“, „активиращи“ и „преходни“. Тя също така задължава компаниите с над 500 служители да разкрият каква част от дейностите им са в съответствие с трите нови категории, съобщи FT.

„Днешният компромис ще измести финансовите потоци от мръсни, въглеродни инвестиции към природоустойчиви икономически дейности“, коментира за EurActiv Бас Ейкхаут, холандски евродепутат от Зелените и водещ преговарящ на Европейския парламент по проекта за регламент. Решението за изключване на въглищата и ядрената енергия от обхвата на схемата бе отпразнувано като победа от европейските Зелени.

Според Ройтерс решението ще разтресе пазара от зелени инвестиции, чийто обем е около 200 милиарда USD. По силата на постигнатото споразумение всички финансови продукти, които претендират да са зелени или устойчиви, ще трябва да разкрият каква точно част от инвестицията в тях е екосъобразна. За в бъдеще те ще трябва да докажат своята екологична устойчивост „при строги и амбициозни критерии на ЕС“, за да спечелят екомаркировката на ЕС. Задължително ще бъдат маркирани и всички фондове, които нямат такава маркировка, информира EurActiv.

Така възприетият принцип за „безвредност“ означава, че ядрената енергия по всяка вероятност ще бъде изключена от таксономията на зеленото финансиране на ЕС, когато експертите седнат да договорят подробни правила за прилагане догодина, заявиха Зелените. С това се поставя точка на ожесточен спор между страните членки, в който Франция активно лобираше активно ядрената енергия да бъде призната като нисковъглероден източник на енергия. Против бяха Германия, Австрия и Люксембург, които най-силно се противопоставят на ядрената енергия.

Европейският парламент обаче „се противопостави на опитите на националните правителства да политизират критериите за опазване на околната среда“ в основата на новата схема на ЕС за класифициране на устойчиви финанси, се казва в съобщение на Зелените.

-------

Бас Ейкхаут, евродепутат на Зелените и главен преговарящ на ЕП: “С достоверни и амбициозни дефиниции ЕС ще бъде световен лидер в устойчивото финансиране“. Снимка: Europeangreens.eu

„Сега, когато имаме достоверни определения за това кои икономически дейности могат да се считат за устойчиви, новата комисия ще трябва да започне подготовката за ясно идентифициране на вредните за околната среда дейности“, каза Ейкхаут. Нито една инвестиция във въглища не може да се счита за устойчива, поясни той.

По време на преговорите Франция настоя за техническите прагове да бъдат определени от група експерти, назначени от националните правителства на ЕС. Но според Зелените това би изложило процеса на политически натиск. Постигнато е съгласие правилата за прилагане да бъдат подготвени от балансирана платформа от експерти. Те ще дефинират праговете, които определят кои икономически дейности могат да се определят като зелени – включително пределите на CO2 емисии за производство на електроенергия.  Експертната група също ще отговаря за мониторинга на капиталовите потоци и ще съветва правителствата при техния икономически преход към зелена икономика.

ЕС експертите предварително определят праг от 100 g CO2 на KWh, който по принцип би изключил природния газ. Представители на добивната индустрия настояваха, че той трябва да се счита за „зелен“ когато замества въглищата при производството на електроенергия.

Повече по темата в „Евромегдан“

Бизнес и пазари

Изкопаеми енергоизточници

Климат

Европейски съюз

Зелените

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.

Материалът Зелените инвестиции в ЕС без АЕЦ и въглища е публикуван за пръв път на ЕвроМегдан.

Моля, оценете

Павел Антонов

Коментарите са затворени.